Stichting HAPS


Stichting HAPS

Het Hapsdorp – de verborgen parel in Berg en Bos.

Ergens diep verscholen in Stadspark Berg en Bos ligt een kleine nederzetting uit de ijzertijd, het Hapsdorp.
Op een plateau in het Haasbergerravijn, een smeltwaterdal uit de voorlaatste ijstijd, liggen rond een dorpsplein twee woonboerderijen, een open kapschuur, enkele dierenverblijven (voor de schapen, varkens, kippen en ganzen), twee kookhutten, een kleine smidse en diverse opslagplaatsen voor brandhout. De oorsprong van de benaming Hapsdorp ligt in het feit dat de reconstructie van de twee grootste bouwwerken gebaseerd is op de huisplattegronden die zijn blootgelegd bij de opgravingen bij het dorp Haps in Noord Brabant.

Deze verborgen parel is bij veel Apeldoorners onbekend terrein, maar niet voor de Hapsburgers. Dat zijn de duizenden kinderen die sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw enkele dagen in het Hapsdorp hebben gewoond. Van begin maart tot eind oktober verblijven basisschoolkinderen (meestal groep 6/7/8) in Hapsdorp. De kinderen ervaren drie dagen lang hoe het leven was rond 500 v.Chr. Het ‘overleven’ dicht bij de natuur is voor de kinderen een onvergetelijke ervaring. Voorafgaand aan het driedaagse verblijf in het Hapsdorp wordt op de basisschool gedurende enkele weken een project doorlopen waarin diverse elementen van het verblijf in het Hapsdorp aan de orde komen. Hiervoor stelt de stichting aan de basisschool een lespakket ter beschikking. In dit lespakket is er aandacht voor thema’s zoals geschiedenis, cultuurhistorie, natuur, milieu en duurzaamheid.
Het Hapsdorp is een educatief project dat in de jaren ’70 is gestart op initiatief van het Centrum voor Biologieonderwijs, een afdeling van de gemeente Apeldoorn. Tegenwoordig is de exploitatie in handen van de Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn. De drijvende kracht van het Hapsdorp zijn twee dorpsbeheerders en tientallen vrijwilligers die de schoolprojecten begeleiden, tijdens de winter en weekends beheer- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren en ondersteunen bij de bedrijfsvoering.

Meer informatie op www.hapsproject.nl/